,,Zdrowo, smacznie i prosto….. – danie dobre na każdą okazję”.
W ramach „Dni zdrowia z Jedynką” w szkole odbył się konkurs dla uczniów klas V -VII pt. ,,Zdrowo, smacznie i prosto….. – danie dobre na każdą okazję”.
Trzydziestu uczniów przesłało swoje autorskie przepisy wraz ze zdjęciami wykonanych przez siebie potraw. Były dania takie jak: sałatki warzywne, sałatki owocowe, racuchy i koktajle owocowo – warzywne.
Celem tego konkursu było :
– poszerzenie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania zdrowia,
– uświadomienie roli właściwego odżywiania dla zdrowia i prawidłowego rozwoju każdego człowieka,
– zachęcenie uczniów do podejmowania pierwszych prób samodzielnego przygotowania posiłku,
– kształtowanie nawyków zdrowego odżywania,
– poznanie głównych składników pokarmowych niezbędnych dla zdrowia,
– uświadomienie konieczności racjonalnego odżywiania się,
– kształtowanie nawyku spożywania świeżej żywności,
– poznanie zasad savoir-vivre przy stole.
Wszystkie przepisy były doskonałe, szczególnie wyróżniono dania trojga uczniów.
I miejsce – Kuba Ratajewski – Vb – za sałatkę wiosenną z sosem balsamicznym z modeny
II miejsce – Gabrysia Winiarska – Vc – za sałatkę z nowalijek
III miejsce – Dominik Dobrzyński – Va – za koktajl truskawkowo – waniliowy
Wszyscy uczniowie biorący udział w konkursie otrzymali bardzo dobre i celujące oceny z biologii. Na zwycięzców konkursu czekają również atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Organizator konkursu: p. Małgorzata Rodak
PRZEPISY
Sałatka wiosenna z sosem balsamicznym z modeny
Składniki:
Sałata lodowa bądź mix sałat
Ogórek
Pomidorki koktajlowe
Kukurydza
Ser feta
Filet z kurczaka
Sos włoski lub vinegre
Sos balsamiczny z modeny o smaku figowym
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w paski i smażymy go z przyprawą do gyrosa. Sałatę rwiemy na małe kawałki lub używamy gotowego mix sałat. Ogórka pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół, dodajemy kukurydzę. Wszystko mieszamy. Na wierzch sałatki kładziemy usmażonego fileta. Ser feta pokroić w kostkę i położyć na wierzch sałatki. Całość polewamy sosem włoskim bądź vinegre oraz sosem balsamicznym z modeny.
Smacznego:) Jakub Ratajewski 5c
Sałatka z nowalijek
Składniki:
1 sałata masłowa
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
2 pomidory malinowe
4 szt. ogórków małosolnych
9 g sosu sałatkowego – grecki
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka kukurydzy konserwowej
Wykonanie :
Sałatę umyć osuszyć i porwać palcami na kawałki i wrzucić do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie talarki dodać do sałaty. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę dodać do reszty warzyw. Szczypior pokroić, kukurydzę odsączyć i dodać do wszystkich warzyw. Sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wszystko wymieszać razem. Do sałatki można dodać słonecznik. Sałatka smakuje jako dodatek do obiadu lub do grillowanej kiełbasy. Życzę smacznego!!!
Gabrysia Winiarska V c
KOKTAJL TRUSKAWKOWO-WANILIOWY
Składniki:
O,5 kg truskawek
łyżka miodu
troszeczkę wanilii
jogurt naturalny bądź kefir
Sposób przyrządzenia:
Owoce umyć, włożyć do blendera. Wszystkie inne składniki dodać i zblendować. Wlać do pucharków i przyozdobić truskawką i listkiem mięty.
Smacznego!