we Wschowie
Menu
Projekt - "Kształtujemy kompetencje kluczowe uczniów"

,,Zdrowo, smacznie i prosto….. – danie dobre na każdą okazję”.

W ramach „Dni zdrowia z Jedynką” w szkole odbył się konkurs dla uczniów klas V -VII pt.  ,,Zdrowo, smacznie i prosto….. – danie dobre na każdą okazję”.

Trzydziestu uczniów przesłało swoje autorskie przepisy wraz ze zdjęciami wykonanych przez siebie potraw. Były dania takie jak: sałatki warzywne, sałatki owocowe, racuchy i koktajle owocowo – warzywne.

Celem tego konkursu było :

– poszerzenie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania zdrowia,

– uświadomienie roli właściwego odżywiania dla zdrowia i prawidłowego rozwoju każdego człowieka,

– zachęcenie uczniów do podejmowania pierwszych prób samodzielnego przygotowania posiłku,

– kształtowanie nawyków zdrowego odżywania,

– poznanie głównych składników pokarmowych niezbędnych dla zdrowia,

– uświadomienie konieczności racjonalnego odżywiania się,

– kształtowanie nawyku spożywania świeżej żywności,

– poznanie zasad savoir-vivre przy stole.

Wszystkie przepisy były doskonałe, szczególnie wyróżniono dania trojga uczniów.

I miejsce – Kuba Ratajewski – Vb  – za sałatkę wiosenną z sosem balsamicznym z modeny

II miejsce – Gabrysia Winiarska – Vc – za sałatkę z nowalijek

III miejsce – Dominik Dobrzyński – Va – za koktajl truskawkowo – waniliowy

Wszyscy uczniowie biorący udział w konkursie otrzymali bardzo dobre i celujące oceny z biologii. Na zwycięzców konkursu czekają również atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Organizator konkursu: p. Małgorzata Rodak

PRZEPISY

Sałatka wiosenna z sosem balsamicznym z modeny

Składniki:

Sałata lodowa bądź mix sałat

Ogórek

Pomidorki koktajlowe

Kukurydza

Ser feta

Filet z kurczaka

Sos włoski lub vinegre

Sos balsamiczny z modeny o smaku figowym

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w paski i smażymy go z przyprawą do gyrosa. Sałatę rwiemy na małe kawałki lub używamy gotowego mix sałat. Ogórka pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół, dodajemy kukurydzę. Wszystko mieszamy. Na wierzch sałatki kładziemy usmażonego fileta. Ser feta pokroić w kostkę i położyć na wierzch sałatki. Całość polewamy sosem włoskim bądź vinegre oraz sosem balsamicznym z modeny.

Smacznego:) Jakub Ratajewski 5c

Sałatka z nowalijek

Składniki:
1 sałata masłowa
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
2 pomidory malinowe
4 szt. ogórków małosolnych
9 g sosu sałatkowego – grecki
3 łyżki wody 
3 łyżki oliwy z oliwek 
1 puszka kukurydzy konserwowej 
Wykonanie :
Sałatę umyć osuszyć i porwać palcami na kawałki i wrzucić do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie talarki dodać do sałaty. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę dodać do reszty warzyw. Szczypior pokroić, kukurydzę odsączyć i dodać do wszystkich warzyw. Sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wszystko wymieszać razem. Do sałatki można dodać słonecznik. Sałatka smakuje jako dodatek do obiadu lub do grillowanej kiełbasy. Życzę smacznego!!! 

Gabrysia Winiarska V c

KOKTAJL TRUSKAWKOWO-WANILIOWY

Składniki:

O,5 kg truskawek

łyżka miodu

troszeczkę wanilii

jogurt naturalny bądź kefir

Sposób przyrządzenia:

Owoce umyć, włożyć do blendera. Wszystkie inne składniki dodać i zblendować. Wlać do pucharków i przyozdobić truskawką i listkiem mięty.

Smacznego!

Dominik Dobrzyński